www.ob-kocherinovo.bg

Font Size

Screen

Profile

Layout

Direction

Menu Style

Cpanel

Първата информационна среща в област Кюстендил относно предстоящото Председателство се състоя в Кочериново

  • ПДФ

Под мотото „Съединението прави силата“ се състоя първата информационна среща с граждани в област Кюстендил, която се проведе в читалище „Пробуда – 1919“ в град Кочериново.


Темите са 10 години от членството на България в ЕС и Българското председателството на Съвета на ЕС, което ще започне от 1 януари 2018 година. Организатор на събитието е Областна администрация Кюстендил със съдействието на Община Кочериново и по инициатива на Министерството за Българското председателство.
Събитието бе открито от областния управител на област Кюстендил Виктор Янев, който поясни, че срещата е част от дейностите по реализиране на Комуникационната стратегия на Правителството и цели повишаване на информираността на гражданите на Република България относно ползите от членството на страната ни в ЕС, както и по отношение на подготовката на първото ни Председателството.
Пред жителите на града, областният управител представи мултимедийна презентация с помощта на която разясни въпроси, свързани с функционирането на институциите на ЕС и представи обобщени резултати за икономическите и социални ефекти от 10-годишното членство на България в ЕС и от предстоящото Председателство. Информация бе предоставена и за същността на ротационното Председателство, неговите приоритети, послания и ползи.
След презентационната част областния управител Виктор Янев обяви началото на дискусията с присъстващите, към която се присъедини и кметът на Общината Иван Минков. Сред въпросите, които интересуваха хората бяха каква е ролята на българските министри в процеса на взимането на решения по време на Председателството и каква ще е посоката на отношенията ни със Западните Балкани и темата за бежанската криза.
Кой процес ще има повече поддръжници за в бъдеще, евроскептицизмът или европтимизмът също вълнува хората в Кочериново. По този въпрос областният управител изрази мнение, че младите поколения са тези, от които зависи евроатлантическата ориентацията на страната ни и цитира анкетно проучване, което твърди че 80% от българите одобряват членството ни в ЕС.
В заключение на дискусията кметът Иван Минков представи ползите за Община Кочериново по отношение реализираните проектни дейности на местно ниво, финансирани от ЕС, както и във връзка с готовите проекти за новия програмен период.
Инициативата продължи с презентация на тема „По стъпките на Римските императори“ по европейския проект Еразъм +, която бе представена от ученици от 10 и 11 клас от ОУ „Христо Ботев“. Те показаха снимки от посещението им в девет различни държави и разказаха за впечатленията си от чуждия бит и култура. По програмата за ученически обмен в момента децата се готвят да посетят още Хърватия и съседна Македония.
В съпътстваща културна програма на събитието участие взеха танцьори и инструменталисти от Фолклорен ансамбъл „Пирин“ и Танцов състав „Кочеринка“, които показаха пирински, шопски, тракийски, родопски и дунавски народни танци. Учениците от 5-ти клас на местното основно училище пък демонстрираха, както български традиционни, така и танци на европейските народи.
Награденият с титлата „почетен гражданин“ на Кочериново Славчо Багашки представи художествена експозиция с картини от региона и разказа за житейския си път, преплитайки възможностите на миналото и настоящето.
Събитието завърши с право българско хоро от всички присъстващи, което символизира съединението, единството и съхраняването на българските културни традиции. А участниците, които се изявиха в комуникационната инициатива получиха грамоти и подаръци лично от областния управител.

k1

k2

k3

k4

k5

k6

k7

k8

k9

Пълният текст на документа може да изтеглите от ТУК!

Последно променен на Неделя, 08 Октомври 2017 18:06

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Банкови сметки на Община Кочериново

СМЕТКА НА ОБЩИНА КОЧЕРИНОВО ЗА ВНАСЯНЕ НА ГАРАНЦИИ 3А УЧАСТИЕ И ИЗПЪЛНЕНИЕ
БАНКА ДСК
КЛОН КОЧЕРИНОВО
IBAN: BG87STSA93003300702108
ВIС: STSABGSF


СМЕТКА НА ОБЩИНА КОЧЕРИНОВО 3А 3АПЛАЩАНЕ НА ТРЪЖНИ ДОКУМЕНТИ
БАНКА ДСК
КЛОН КОЧЕРИНОВО
IBAN: BG89STSA93008431131400
ВIС: STSABGSF
ВИД ПЛАЩАНЕ: 44 70 00

ПЛАЩАНЕ НА МЕСТНИ ДАНЪЦИ И ТАКСИ

baner-MDT-200x110

За контакти...

Сигнал за корупция

Тук може да подадете сигнал за корупция в Община Кочериново.

RSS Новини

RSS

Изгледи от Община Кочериново